Din nefericire, incendiile de vegetaţie uscată continuă să facă ravagii în Sălaj, pe fondul lipsei precipitaţiilor şi a neglijenţei populaţiei, care se încăpăţânează să igienizeze terenurile agricole prin foc. Mii de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, focul mistuind pe lângă suprafeţe de păşune şi livezi, plantaţii de pomi ori afectând sute de hectare de pădure.
De la începutul anului şi până în prezent fiind înregistrate un număr de 310 arderi necontrolate, cu ponderile cele mai mari în lunile martie (76) şi în august (48). Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sălaj, Lucian Jacodi, cauza principală al arderilor necontrolate scăpate de sub control este reprezentată de neglijenţa cetăţenilor în igenizarea terenurilor. „Majoritatea acestor cazuri a fost înregistrată în mediul rural, o mică parte petrecându-se şi în mediul urban. În perioada 7 – 9 septembrie, incendii la vegetaţie uscată au fost înregistrate în Zalău, Cizer, Stupini – iar în acest caz o persoană neidentificată a dat foc la vegetaţia uscată, iar din cauza vântului incendiul s-a extins la pădurea din apropiere arzând aproximativ 30 de hectare de vegetaţie uscată, 25 de hectare de litieră şi 5 hectare de coronament. De asemenea, au fost înregistrare asemenea incendii şi în Surduc, Rona, Ciumărna, Jibou, Bădăcin şi Glod”, a declarat Lucian Jacodi.
Jocul cu focul
Potrivit sursei citate, în 8 septembrie, Secţia de pompieri Şimleu Silvaniei a fost solicitată să intervină pentru a stinge un incendiu izbucnit la o căpiţă de fân din curtea unei gospodării. „Fetiţa proprietarului, de 7 ani, a rămas nesupravegheată şi s-a jucat cu chibriturile, incendiind circa 0,5 tone de plante furajere. În aceeaşi zi, Secţia Jibou a intervenit la Cristolţ pentru a stinge un incendiu izbucnit la o căpiţă de fân. Fiul proprietarului, de 5 ani, lăsat nesupravegheat, s-a jucat cu chibriturile şi a incendiat o căpiţă de fân, flăcările distrugând aproximativ 1 tonă de plante furajere”, a declarat Lucian Jacodi. .
Duminică după-amiază, Secţia Şimleu a intervenit pentru a stinge un incendiu izbucnit la o anexă (şură) a unei gospodării din localitatea Pericei. ”Cauza probabilă de incendiu a fost o ţigară aruncată aprinsă. Au ars 32 de metri pătraţi din acoperişul şurii şi mai multe elemente şi materiale din acoperiş”, a spus Jacodi.
Amenzi drastice
Cu ocazia controalelor efectuate de I.S.U. au fost aplicate peste 40 de amenzi contravenţionale în valoare de 92.500 de lei, persoanelor depistate ca au cauzat, prin neglijenaţa lor, declanşarea unor incendii care s-au lăsat cu pagube materiale.
Pentru incendierea terenurilor fără autorizaţie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă pot aplica amenzi ce variază între 1.000 de lei şi 2.500 de lei, conform legislaţiei în vigoare
Pompierii atrag atenţia că localnicii care doresc să îşi cureţe terenurile agricole prin arderea vegetaţiei au obligaţia de a înştiinţa pompierii înainte de a aprinde focul, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, dar în majoritatea cazurilor, populaţia se dovedeşte neglijentă şi nu ţine seama de acest aspect. “Potrivit legislaţiei în vigoare, orice persoană care vrea să igienizeze un teren prin incendiere trebuie să obţină în prealabil un permis de lucru cu focul, eliberat de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Excepţie de la această regulă face arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în curţile gospodăriilor şi grădini. Dacă aceste aspecte sunt ignorate, se ajunge la incendii şi pagube materiale”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj.
Ultimii ani au fost „încinşi”
În 2011, în Sălaj au fost înregistrate circa 170 de incendii de vegetaţie uscată. „Focul a provocat pierderi materiale importante – pomi fructiferi, garduri, stupi de albine – şi au pus în pericol gospodării şi fondul forestier din apropiere”, a spus Lucian Jacodi.
Statistica ISU arată că în 2010 au fost doar 39 de astfel de cazuri, opt sălăjeni fiind sancţionaţi în acel an pentru că au dovedit lipsă de responsabilitate în arderea resturilor vegetale. De asemenea, aceeşi statistică relevă că în 2009, în Sălaj, s-au produs 84 de incendii la vegetaţia uscată.